От  предлагат нормативни промени, с които университетите ще получат планираните

...
От  предлагат нормативни промени, с които университетите ще получат планираните
Коментари Харесай

Проект на ИТН блокира атестация във вузовете на министър Денков

От  предлагат нормативни промени, с които университетите ще получат плануваните за заплати на преподавателите без условия.  Това излиза наяве законопроект за промени в закона за държавния бюджет на България за 2022 година, импортиран от депутати от Има Такъв Народ, отпред с Ива Митева. Той  на процедура блокира предложената от просветния министър Николай Денков нова методика за препоръка на професори и доценти , която в последните дни разбуни мощно духовете в гилдията

Както " Сега " писа, спомагателните 20 млн. лева за вузовете бяха извоювани от синдикатите и висшите учебни заведения, когато се обсъждаше законът за държавния бюджет за 2022 г. Идеята бе те да се употребяват за нарастване на главните заплати на преподавателите. В преходните и заключителни разпореждания на закона за бюджета обаче депутатите одобриха текст ( " злощастния "  параграф 17), съгласно който въпросните пари ще се предоставят на държавните вузове като дотация за прехрана на образованието под изискване - след като те вкарат в правилниците си новите критерии/методика за атестиране на университетския състав, препоръчани с решение на МС. Точно против това обвързване на средствата с нови критерии за препоръка, които Министерски съвет постанова, се, съгласно които по този начин се погазва автономията на висшите учебни заведения - при положение че критериите за препоръка по закон се одобряват от самите висши учебни заведения във вътрешните им правилници, а не от Министерски съвет. 

Предложението на депутатите от Има Такъв Народ е във въпросния параграф да отпадне текста, обвързван с новата методика, т.е. вузовете да могат да получат средствата си без изискването да одобряват новите правила за препоръка (които на процедура се блокират). Новият им текст гласи, че висшите училища ще получат 20-те млн. лева, откакто приведат критериите и индикаторите в правилниците си за атестиране на университетския състав в сходство със закона за висшето обучение Т.е. би била нужна корекция в закона за висше обучение, с цел да се вкара новата национална методика за препоръка на Денков (която в този момент се предлага с решение на МС).

" Разпоредбата (в пар. 17 - бел. ред.) е импортирана сред първо и второ гласоподаване от народни представители и видно от техните изявления в съвещанието на Комисията по бюджет и финанси от 18 февруари 2022 година задачата е била тези средства да бъдат дадени въз основа на покритие на качествени индикатори, избрани от самоуправляващите се университети и съгласувани с методика. На съвещанието на Комисията по бюджет и финанси текстът е допълнен с ново изречение второ, което в несъгласие на изречение първо дефинира, че индикаторите и критериите към този момент не би трябвало да се дефинират от самите самоуправляващи се университети, а от Министерския съвет  по предложение на министъра на образованието ", изясняват в претекстовете си те. Според тях с плана им се преодолява тъкмо това несъгласие, като също така се премахва и подозрението за противоконституционност на наредбата с Конституцията и нарушение на правилото за академична автономност на висшите учебни заведения.

Според депутатите на Слави Трифонов е налице и несъответствие с чл. 57 от Закона за висшето обучение, според който индикаторите и критериите се дефинира в правилниците на съответните висши училища със наложително включен минимум в закона. " Недопустимо е на съображение на Закон за държавния бюджет (с предложение, направено сред 1 и 2 четене) с акт на Министерски съвет, който даже не е подзаконов нормативен акт, да се дефинират индикатори, критерии и методика, които не са планувани в Закона за висшето образоване и позволяват нахлуване в академичната автономност на висшите учебни заведения ", споделят от Има Такъв Народ. Те са безапелационни, че усвояването на 20-те млн. лева не може да стане по предвидения в параграф 17 ред. " Изменението на този параграф е значимо, с цел да се сътвори опция заделените от държавния бюджет целеви средства да доближат до своите получатели, още повече че променените стопански условия през последните месеци постановат в незабавен порядък индексация на приходите на работещите в системата ", аргументират се те.

Към самата методика за препоръка на Министерски съвет също има доста, голяма част от които съгласно министър Денков нямат. След като в предлагането на Има Такъв Народ тя " отпада ", не е ясно каква ще е ориста й, в случай че законопроектът на Има Такъв Народ бъде подсилен от депутатите - дали например МОН ще предложи нови промени в закона за висше обучение, с цел да я вкара за всички вузове. При всички случаи решението на Министерски съвет за въвеждането й не може да остане, тъй като отпада юридическото съображение за съставянето му, поясняват адвокати.

Министър Денков нееднократно е казвал, че са нужни промени в ЗВО в тази тенденция. В момента са препоръчани такива (те минаха на първо четене), само че за напълно друго нещо - за плановите докторанти и образованието на един студент от два вуза, а времето за внасяне на оферти сред първо и второ четене е изтекло. Освен това сред две четения се вкарват само публицистични промени, а не такива, които вкарват радикални промени като да вземем за пример атестацията. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР